HetAll-Bouwhuis_wit

Metselverbanden

De manier waarop men gevelstenen op elkaar metselt, beïnvloedt sterk het uitzicht van de gevel. Een goed uitgekozen metselverband geeft karakter aan een project. Onder andere de baksteen zelf bepaalt de keuze van het metselverband.

Soorten metselverbanden

Halfsteensverband metselwerk

Afhankelijk van de situatie zijn bepaalde metselverbanden al dan niet wenselijk. Zo wordt een minder maatvaste baksteen beter in een wildverband geplaatst. In wildverband herken je geen patroon, zoals wel het geval is in onderstaande voorbeelden.

De meest gekende verbanden in Vlaanderen is het halfsteens en het wildverband. Bij uitgesproken landelijke woningen past men soms het kruisverband toe.

Ben je ambitieus, wil je origineel uit de hoek komen? Weet dan dat je zelf creatief kan zijn met de samenstelling van je façadestenen. Het kan een leuk accent opleveren in je woning of zelfs een volledig nieuwe gevel.

Wildverband metselwerk

Bibliotheekverband metselwerk

Het bibliotheekverband bijvoorbeeld: De gevel is een combinatie van twee soorten gevelstenen verwerkt in een verticaal stapelverband. Op bepaalde posities springt een steen uit.

 

Hou wel zeker rekening met de aard van de steen en de verwerking ervan! Sommige metselverbanden (zoals het bibliotheek of stapelverband) hebben weinig “verband” in het patroon waardoor er extra wapening in de voeg tussen de stenen dient te komen.

Kom langs op volgende evenementen en ontdek wat het All-Bouwhuis voor u in petto heeft!